Cidre naturel bij Pomme d’Or

In de wijnwereld maakt de zogeheten vin naturel een flinke opmars. Puur natuur wijn, zonder opsmuk, zonder ingrijpen, zonder chemische middelen of toevoegingen. Bio +++ zogezegd. In ciderland bestaat ook de ‘natuurlijke’ variant, de cidre naturel of natural cider. In Nederland moet je die vaak nog met een lampje zoeken, maar Pomme d’Or in Amsterdam grossiert erin. Het begint allemaal in de boomgaard, waar spuiten met chemische middelen uit den boze is. Met oude hoogstambomen gaat dat welhaast vanzelf, want deze rassen zijn van nature bestand tegen ziektes en schimmels. Dat in tegenstelling tot de doorgefokte laagstamboompjes die we in Nederland zo vaak vinden en die tot wel tien keer per jaar bespoten moeten worden met pesticiden en fungiciden om ze ‘gezond’ te houden. Geen chemische middelen gebruiken, maar zorgen voor gezonde appels en peren. Het fruit dat perfect rijp is, wordt met de hand geraapt en gesorteerd. Gebutst fruit wordt niet gebruikt, onrijp fruit niet, rot fruit al helemaal niet. Dat heeft een negatieve invloed op de smaak namelijk. Strenge selectie aan de poort dus. Daarna wordt na het persen van de appels het sap overgelaten aan de wilde gisten die op het fruit en in de rijpingskelder aanwezig zijn. Spontane vergisting derhalve. Geen giststarters toevoegen die met het appelsap aan de haal gaan en de cider eendimensionaal en gestandaardiseerd maken. Vervolgens ook geen toegevoegde enzymen, tannines, kleurstoffen en hooguit een minimale hoeveelheid sulfiet. Niet filteren als het niet hoeft. Nooit pasteuriseren, nimmer koolzuur inspuiten. Afijn, u begrijpt het inmiddels wel: de cidre naturel is cider zonder make-up. Puur natuur is het mooist, maar blijft ook het dichtst bij de kern. Rauw, oer, onversneden. Puur sap, c’est tout. Die manier van werken vereist vakmanschap, want hij is erg risicovol. Maar als de obstakels overwonnen worden en alles valt van nature op zijn plek, wacht aan het einde van de rit de zevende hemel. Die manier van cider maken heeft Pomme d’Or volledig omarmt. De producenten die hier voorvechters van zijn: Cyril Zangs, Jacques Perritaz van Cidrerie du Vulcain, Nicolas Simon van Cidres Fatalitas, Cédric le Bloas van Cidrerie du Leguer, Jerome Forget, Kevin Guermeur van Chistr Menez Hom, Luis Gomez van Pago de Tolina. Al hun bloed zweet en tranen zit in de cider en poiré die ze maken en die in de webshop van Pomme d’Or te bestellen is. Cidre naturel: Pomme d’Or gaat ervoor!

Tags: , , , , ,